Rookmelders redden levens!
Brandbeveiliging is van cruciaal belang in onze samenleving. Het is niet voor niks dat u verplicht bent een rookmelder te plaatsen in uw woning of dat wanneer u een nieuw (bedrijfs)gebouw plaats dit op zijn brandveiligheid dient gecontroleerd te worden door de brandweer. Rookmelders redden namelijk levens. Een doordacht systeem volgens de NBN S21-100 1 norm met rookmelders, sirenes, drukknoppen kan dan ook uw bedrijf en alle werknemers en bezittingen redden.
Een rookmelder is een goede start en noodzakelijk, een brandbeveiliging is beter. Wat doet u namelijk met een rookmelder wanneer u niet op uw bedrijf of thuis bent ? Niet veel, inderdaad. Een brandbeveiliging (al dan niet gekoppeld aan een meldkamer) helpt u wanneer u niet aanwezig bent.
Rookmelders voor particulieren
Rookmelders kunnen het snelst rook detecteren, zelfs wanneer u er niets van merkt. Wanneer de rookconcentratie in de lucht een bepaalde drempel overschrijdt, zal de rookmelder een scherp geluidssignaal genereren. Dankzij de snelle detectie, zal het toestel bijdragen aan uw elementaire veiligheid.
Sommige types rookmelders kunt u aan elkaar koppelen zodat alle rookmelders een alarmsignaal geven als één rookmelder een brand detecteert. Daarnaast kunnen rookmelders ook in verbinding staan met de alarmcentrale (meldkamer), zodat de brandweer automatisch verwittigd wordt wanneer uw woning staat te branden. Wist u trouwens dat vanaf 2020 elke woning in Vlaanderen VERPLICHT is rookmelders te plaatsen. We breken niet graag de traditionele rookmelders af omdat ze zeer doeltreffend zijn, maar heeft u zich al de vraag gesteld wat te doen met een traditionele rookmelder als u niet thuis bent ?
Een ander veel voorkomend probleemgeval is de platte batterij! De rookmelder zal u verwittigen door een signaal te geven. U zal dit irritant vinden en de batterij eruit halen. Vervangt u de batterij direct? Wat als u het vergeet ?
U zal er van verstelt staan hoe vaak wij verkeerd geplaatste rookmelders tegenkomen, spijtig genoeg bijna dagelijks. Ook hier is een specifieke norm te volgen.